2015. január 14., szerda

Barbie

Tudtátok, hogy a Mattel több játékgyárnak is eladta, szerte a világon a Barbie babák gyártási jogát? A napokban kutakodtam a neten és érdekes dolgokat találtam, pl. Ken baba dobozán nem a Ken felirat látható, hanem Bob, Kenny. Heart Family babák dobozán pedig Familia Corazon, stb. Belemerültem a témába és most megosztom veletek is, amiket találtam. Spanyolországban a Congost játékgyárral  szövetkezett a mattel. A babák kicsit eltérnek a megszokottól. Különbözik a hajszínük , ruhájuk, frizurájuk. A Heart Family apuka keze pl.
nincs behajlítva.

Itt láthatjátok a spanyol feliratot és az apa egyenesen tartott kezét. Maradva a Heart Family babáknál, találtam német felirattal ellátott dobozokat is.
        
Mutatok még egy érdekes dobozú Heart Family családtagot.
  
Ezen a dobozon három nyelven is olvasható a felirat. Ahány ország, annyi féle apró eltérés. A babák dobozain meg lehet továbbá találni a mattel logo mellett a gyártó játékgyár logoját is. Itt jól látható a Congost logoja. 
Brazíliában az Estrela játékgyárral kötött szerződést a Mattel. Az Estrela, a Mattel engedélyével megváltoztatta Ken nevét Bob-ra. 



Barbie- nak,  lett két új barátnője, Lia és Viky.

 Az Estrela is gyártott Heart Family babákat. Érdekes,  hogy a nagyszülő babák mennyivel másabbak. 
Ezen a fotón az eredeti ruhájukban láthatjátok őket. Szembetűnő, hogy mennyire eltérő a festésük és a ruhájuk is.

Annyit még érdemes megjegyezni, hogy az Estrela által gyártott babák nagyon szépen kidolgozott babák, precíz az arcfestésük,  ügyeltek az apró részletekre is.  Egy másik ország Argentína, itt a Top -Toys játékgyárral szerződött a Mattel. Ők is megváltoztatták Ken nevét. Argentínában a Kenny nevet kapta.
A fenti képen jól látható Kenny dobozán a Top - Toys logo. A következő Barbie licenc amiről még írni szeretnék az indiai Leo játékgyár által gyártott babák. 
A babák indiai viseletben vannak. Később átvette a Leo játékgyártól egy másik cég a jogot,  de ők silány minőségű babákat gyártottak, ezért a Mattel felbontotta velük a szerződést. Megemlíteném még a perui Basa játékgyárat és Mexikóban a Cipsa gyárat. Japánban a Takara gyár gyártott először Mattel Barbie babákat. Fő szempont volt, hogy a babáknak csukva legyen a szája, a másik dolog , hogy ne látszódjanak felnőttnek. A Takara Barbie-k kisebbek és teljesen eltérnek a megszokott Barbie és Ken babáktól. 

A másik irány  a MaBa Barbie Japánban, mikor a Takara céggel megszűnt a Mattel szerződése a Takara tovább gyártotta a babákat Jenny és Jeff néven,  a Mattel pedig egy másik gyárral kötött szerződést, a Bandai játékgyárral. A Mattel és a Bandai rövidítése a MaBa.


Később Bandai Barbie néven adták ki a babákat.

Remélem ti is érdekesnek találjátok ezeket az információkat!  (A fotókat az internetről töltöttem le.)

9 megjegyzés:

  1. Hú, ez nagyon-nagyon érdekes összeállítás volt!! Köszönöm szépen!!

    VálaszTörlés
  2. Számomra érdekes olvasmány, nem lenne türelmem ilyen részletességgel kutakodni a témában. Köszönöm az infót.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó kis összefoglaló, gratulálok:-)

    VálaszTörlés
  4. Gracias por la información siempre viene bien, besosss

    VálaszTörlés
  5. Számomra nagyon érdekes volt. Nem semmi kutatómunka lehet mögötte, gratulálok.
    Rocksztár Bob egy kicsit úgy néz ki mint, aki törzsvendég a "Kék Osztriga" bárban :))
    Az indiai barbie-t láttam mostanában valamelyik apróhirdetési oldalon.

    VálaszTörlés
  6. Én meg mindvégig azthittem még régen a képek láttán h silány minőségű hamisított babák

    VálaszTörlés